Codul lui Hammurabi și câteva prevederi

Hammurabi a fost cel de-al șaselea rege al dinastiei I Babilonene, care a creat un cod de legi, scris probabil în jurul anului 1760 î.Hr. și care cuprindea un Prolog, 282 de articole de lege și un Epilog. Textul a fost scris pe o stelă din diorit lungă de 2,25 metri. Stela a fost descoperită în 1902 de M. J. de Morgan în timpul săpăturilor arheologice efectuate la Susa.

Milkau_Oberer_Teil_der_Stele_mit_dem_Text_von_Hammurapis_Gesetzescode_369-2

#1. Dacă cineva a învinovățit pe altul, acuzându-l de crimă, dar nu poate dovedi, atunci acuzatorul să fie dat morții.

#2. Dacă cineva a acuzat pe un altul de vrăjitorie, dar n-a putut dovedi, atunci cel învinovățit de vrăjitorie să meargă la un râu și să se arunce în el. Dacă râul l-a înecat, atunci acuzatorul să-l ia acasă. Dacă râul a arătat că acuzatul este nevinovat lăsându-l teafăr, atunci acuzatorul de vrăjitorie să fie dat morții, iar cel care s-a aruncat în râu să ia averea acuzatorului.

#3. Dacă cineva s-a prezentat la un proces cu un martor fals și n-a putut să-și probeze declarația făcută, el va fi ucis dacă procesul era un proces de condamnare la moarte.

#4. Dacă însă se prezintă într-un proces referitor la cereale sau bani, atunci el suportă pedeapsa procesului în cauză.

#5. Dacă un judecător a pronunțat o sentință și a dat o hotărâre ce are puterea unui act, dar după aceea își schimbă părerea, acel judecător, care s-a convins că sentința pe care a dat-o trebuie s-o schimbe, va restitui îndoit daunele procesului în cauză și va trebui să părăsească scaunul pe care-l deține în corpul judecătoresc și nu va mai lua parte la procese, cu ceilalți judecători.

#6. Dacă cineva a furat ceea ce aparținea divinității ori palatului, acel om va fi ucis, iar cel ce va primi din mâna lui lucrurile furate va fi spânzurat.

(Gândirea asiro – babiloniană în texte, trad. A. Negoiță, București, Editura Științifică, 1975, p. 311-312).


Bibliografie:

  1. Istoria Orientului Antic, Red. Lui V.I. Kuzişcin, Chişinău, 1990.
  2. Bogdan Antoniu, Alexandru Barnea, Ecaterina Lung, Bogdan Murgescu (coordonator), Mirela – Luminița Murgescu, Gheorghe Vlad Nistor, Cristian Olariu, Lucia Popa, Istoria lumii în texte, De la începuturi până în zilele noastre, Editura Universitas.
Anunțuri

Un gând despre „Codul lui Hammurabi și câteva prevederi”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s